Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sabtu, 11 Ogos 2012

Masjid Sultanah Haminah : Mualaf Palsu Ikut Solat Jemaah


Bilal (tengah) bersama beberapa jemaah yang lain berbincang mengenai kes itu.


Tempat kejadian Masjid Sultanah Aminah Tanjung Radin

PENDANG – Kira-kira 30 jemaah tidak menyangka diri mereka ditipu dengan memberi sumbangan kepada dua lelaki yang menyamar sebagai mualaf ketika menunaikan solat Tarawih di Masjid Sultanah Aminah Tanjung Radin dekat sini, malam kelmarin.

Difahamkan, anak-anak kariah ternampak dua lelaki itu ketika majlis berbuka puasa yang dianjurkan kariah masjid terbabit, namun tidak menghiraukan mereka.

Mohd Tarmizi Awang, 32, berkata, selepas berbuka puasa dua lelaki bercermin mata sama itu masuk ke dalam masjid bersama anak kariah lain bagi menunaikan solat Maghrib, Isyak dan Tarawih.

Menurutnya, selepas solat imam masjid mengumumkan kepada jemaah bahawa dua lelaki itu adalah mualaf yang ingin memohon sumbangan peribadi untuk kos pembelajaran agama di Pondok Pasir Puteh Kelantan.

“Saya mensyaki dua lelaki itu adalah penipu dan menyamar sebagai mualaf bagi mendapatkan sumbangan.

“Seorangnya daripadanya lingkungan umur 40-an berpakaian baju T dan seluar jeans dan kopiah hitam, manakala seorang lagi lingkungan umur 50-an memakai kemeja berseluar jeans dan berkopiah,” katanya.

Menurutnya, disebabkan perasaan curiga yang kuat terhadap dua lelaki itu menyebabkan dia segera menghampiri mereka selepas solat Tarawih dan tazkirah Nuzul al-Quran bagi mendapatkan kepastian.

“Difahamkan mereka datang dari Melaka untuk memohon sumbangan. Ditanya mengapa datang ke Kedah, sedangkan negeri itu mempunyai banyak masjid dan lelaki itu berkata, kenapa tanya macam-macam sedangkan jemaah lain mudah sahaja bagi sumbangan.

“Mereka juga berkata datang ke Kedah untuk membuka kedai telefon bimbit memandangkan di Melaka sudah mempunyai sebuah kedai menyebabkan saya terkejut. Saya terus meminta mereka menunjukkan kad pengenalan, namun mereka enggan sehingga saya membawanya kepada beberapa jemaah lain dan bilal masjid,” katanya.

Mohd Tarmizi berkata, dia membawa dua lelaki itu bertemu dengan bilal masjid terbabit agar dapat menunjukkan kad pengenalan namun setelah didesak, lelaki itu mengeluarkan sekeping kad keras yang hanya tertulis Yasin sahaja.

“Selepas didesak lagi, mereka berdua beredar dalam keadaan tergopoh-gapah dengan menaiki sebuah kereta perodua Kancil.

“Saya kesal kerana kebanyakan jemaah sudah memberi sumbangan yang banyak dan ada yang memberi RM10, RM20 dan RM50,” katanya.

Sementara itu, bilal masjid terbabit, Ali Muhammad, 65, berkata, dia tidak menyangka perkara itu berlaku dan kejadian itu mencemarkan institusi masjid, kerana mereka berani masuk dan menipu orang Islam ketika menunaikan solat.

“Tidak menyangka ada orang akan menipu dengan masuk dalam masjid dan turut sama menunaikan solat berjemaah,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Pendang, Syeikh Ahmad Shukri Muhamed berkata, Pejabat Agama Kedah mengeluarkan arahan yang dipanjangkan kepada masjid supaya tidak mengutip derma kepada orang ramai sewenang-wenangnya, namun begitu pejabat agama tidak mempunyai hak untuk menghalang orang ramai bersedekah lebih-lebih lagi pada bulan ini.

"Dinasihatkan agar orang ramai lebih berhati-hati dan siasat latar belakang sekiranya peminta sumbangan ini tidak diberi kebenaran daripada pihak berwajib.

“Perbuatan ini bukan sahaja berlaku di daerah ini, tetapi difahamkan berlaku di beberapa negeri lain dengan menggunakan alasan yang sama iaitu ingin mendalami ilmu agama di Kelantan,” katanya.

Sumber : Sinar Harian Online

APA PENDAPAT ANDA TENTANG PENIPUAN INI ? JENUN : Suami Isteri Ternanti-Nanti Bantuan PPRT

Latifah menunjukkan rumahnya yang daif dan menunggu masa untuk runtuh.

JENUN - Sepasang suami isteri di Kampung Banggol Sawa dekat sini masih ternanti-nanti maklum balas berkaitan permohonan Program Penempatan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dimohon melalui Lembaga Kemajuan Kedah (Keda) sejak tiga tahun lalu.

Md Shukri Abd Rashid, 51, dan Latifah Chin, 46, memaklumkan bahawa mereka pernah memohon bantuan rumah daripada pihak berkenaan lebih tiga kali, namun setiap permohonan yang dilakukan masih tiada maklum balas sehingga kini.

Latifah berkata, dia merujuk perkara itu kepada pihak berkenaan memandangkan rumah pusaka yang diduduki bersama suami dan tiga anaknya semakin reput, namun jawapan yang diperoleh adalah meminta dirinya menunggu.

“Saya tidak bekerja, suami pula menoreh getah yang memperoleh pendapatan tidak menentu serta hanya mencukupi untuk perbelanjaan dua anak yang masih belajar, manakala seorang anak lagi bekerja kilang.

“Keadaan rumah pusaka yang diduduki kami sekeluarga sudah reput, kerana dimakan anai-anai dan hanya menunggu masa untuk runtuh,” katanya ketika ditemui semasa bencana ribut yang merosakkan sebahagian rumahnya baru-baru ini.

Katanya lagi, dia mempunyai tanah milik sendiri tetapi tidak mempunyai wang untuk membina rumah.

Sementara itu, Sinar Harian menghubungi Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) dan difahamkan pihak Keda sudah menerima permohonan pasangan suami isteri itu ketika permohonan pertama dilakukan, ia gagal kerana ketika itu ada pihak lain lebih layak menerima bantuan tetapi, pihak Keda mengharapkan agar pasangan suami isteri itu dapat mengemukakan surat rayuan.

Sumber : Sinar Harian Online

KEPADA SESIAPA YANG ADA REZEKI LEBIH, 
BOLEH LA TOLONG ORANG YANG DALAM KESUSAHAN 

Selamat Datang

Pihak GFB Pendang Mengalu-alukan Kedatangan Anda Semua Ke Blog Ini. Blog Ini Bertujuan Untuk Memberi Ruang Kepada Sesiapa Yang Ingin Iklan, Komen Dan Sebagainya.

Tolong Klik Iklan Nuffnang

Admin GFB Pendang


Klik pada nama yang ingin anda kenal.
Akan terpapar Facebook Admin tersebut.